één jaar ondernemen en nu serial … nee niet zakelijk, ik ben en blijf een wetenschapper

EDIT — De eerste titel was “één jaar ondernemen en nu serial entrepreneur?” Toch het concept “entrepreneur” wordt te sterk gezien als “zakelijk ondernemen”, eigenlijk ben ik vooral wetenschappelijk aan het ondernemen. Mijn zakelijk ondernemen zal ik enkel met RBLS doen, dus begrijp ik dat “serial entrepreneur” erg verkeerd overkomt.. De andere organisaties hebben helemaal andere doelen en net zoals met RBLS is het de natuurlijke evolutie van de digital transformatie dat die ontstaan. Ik was zelf nooit echt een “founder”, maar heel vroeg bij om dan als co-founder aanvaard te worden. Bij het begin van het doctoraat was ik erbij als mijn promotor de onderzoeksgroep “Evolution Complexity and Cognition” opricht. Naar het einde van het doctoraat ben ik zo in 2012 betrokken bij de oprichting van “Collin Academy” voor toegepast onderzoek en “Global Brain Instituut” voor het theoretisch onderzoek naar collectieve intelligentie. In September 2015 leer ik RBLS kennen en recent is “Ophef” ontstaan. Deze post, net als alles op deze site is voor mij een manier om aan reflectie te doen. Om te begrijpen waar de science-of-innovation als toegepast wetenschappelijk onderzoek eigenlijk echt over gaat.

Serendipity … jup weer !

Eerst ben ik de enige die de kennis rond STARLAB kan opnemen, waarmee mijn onderzoek vorm krijgt (2002-2004). Daarna kan ik tussen 2005-2010 heel wat observaties doen rond de opkomende tech-gemeenschap. Vervolgens kan ik diep gaan met experimenten en grote plannen rond digital transformatie (zoals Global Brain Institute) om aldus mijn doctoraat af te ronden (februari 2015). Vorig jaar perfecte match met co-founders en zo het ondernemerschap kunnen leren. Nu weer het geluk om op de juiste plek en het juiste moment te zijn !

Het loopt wel nooit zoals je verwacht. Mijn poging om met bestaande structuren te werken heeft tot nog niets opgeleverd … hopelijk komt dat nog. Het komt echter weer helemaal uit de hoek van de andere ondernemers. Zo zit ik nu volop in het process om een nieuw project te starten voor de radicale innovatie van banken. Daarnaast hebben vrienden ook politiek actie genomen met de oprichting van ophef. Het lijkt dat ik voor deftig in het publiek debat te geraken ook deze meer ondernemende aanpak zal moeten doen … iets om over na te denken.

Doordat mijn werkveld verschoven is van een niche (digital elite) naar de brede maatschappij was ik de laatste tijd aardig onder druk om ook te verschuiven. Vandaag zijn er heel wat dingen in beweging, wat me terug gemoedsrust geeft. Hoewel het nog even uitkijken is hoe deze dingen juist zullen ontwikkelen en of ze blijven ontwikkelen in de richting dat ik mee wil/kan gaan. Gemoedsrust, maar wel nog steeds urgentie, daarom probeer ik ook nog volop nieuwe paden te begaan.

EDIT — De eerste titel was “één jaar ondernemen en nu serial entrepreneur?” Toch het concept “entrepreneur” wordt te sterk gezien als “zakelijk ondernemen”, eigenlijk ben ik vooral wetenschappelijk aan het ondernemen. Mijn zakelijk ondernemen zal ik enkel met RBLS doen, dus begrijp ik dat “serial entrepreneur” erg verkeerd overkomt.. De andere organisaties hebben helemaal andere doelen en net zoals met RBLS is het de natuurlijke evolutie van de digital transformatie dat die ontstaan. Ik was zelf nooit echt een “founder”, maar heel vroeg bij om dan als co-founder aanvaard te worden. Bij het begin van het doctoraat was ik erbij als mijn promotor de onderzoeksgroep “Evolution Complexity and Cognition” opricht. Naar het einde van het doctoraat ben ik zo in 2012 betrokken bij de oprichting van “Collin Academy” voor toegepast onderzoek en “Global Brain Instituut” voor het theoretisch onderzoek naar collectieve intelligentie. In September 2015 leer ik RBLS kennen en recent is “Ophef” ontstaan. Deze post, net als alles op deze site is voor mij een manier om aan reflectie te doen. Om te begrijpen waar de science-of-innovation als toegepast wetenschappelijk onderzoek eigenlijk echt over gaat.

Serendipity … jup weer !

Eerst ben ik de enige die de kennis rond STARLAB kan opnemen, waarmee mijn onderzoek vorm krijgt (2002-2004). Daarna kan ik tussen 2005-2010 heel wat observaties doen rond de opkomende tech-gemeenschap. Vervolgens kan ik diep gaan met experimenten en grote plannen rond digital transformatie (zoals Global Brain Institute) om aldus mijn doctoraat af te ronden (februari 2015). Vorig jaar perfecte match met co-founders en zo het ondernemerschap kunnen leren. Nu weer het geluk om op de juiste plek en het juiste moment te zijn !

Het loopt wel nooit zoals je verwacht. Mijn poging om met bestaande structuren te werken heeft tot nog niets opgeleverd … hopelijk komt dat nog. Het komt echter weer helemaal uit de hoek van de andere ondernemers. Zo zit ik nu volop in het process om een nieuw project te starten voor de radicale innovatie van banken. Daarnaast hebben vrienden ook politiek actie genomen met de oprichting van ophef. Het lijkt dat ik voor deftig in het publiek debat te geraken ook deze meer ondernemende aanpak zal moeten doen … iets om over na te denken.

Doordat mijn werkveld verschoven is van een niche (digital elite) naar de brede maatschappij was ik de laatste tijd aardig onder druk om ook te verschuiven. Vandaag zijn er heel wat dingen in beweging, wat me terug gemoedsrust geeft. Hoewel het nog even uitkijken is hoe deze dingen juist zullen ontwikkelen en of ze blijven ontwikkelen in de richting dat ik mee wil/kan gaan. Gemoedsrust, maar wel nog steeds urgentie, daarom probeer ik ook nog volop nieuwe paden te begaan.